Доклад на Отворено общество предизвика гнева на общински съветници и жители на кв.Света гора
Доклад на Отворено общество предизвика гнева на общински съветници и жители на кв.Света гора / netinfo
Докладът “Равен достъп на ромите до качествено образование в България”, изготвен от Институт „Отворено общество” Будапеща, предизвика възмущението на общинските съветници Вилдан Уручева, Хасан Хаджихасан и Исмаил Хаджимустафа.

Те реагираха на публикуваната в доклада информация, че квартал “Света гора” е населен само с ромско население, а 100 % от учениците в училище “Христо Ботев” са от ромски произход. Според тях това е груба инсинуация, целяща да взриви етническия мир в града и Общината.

„Живея от 30 години в този квартал и не съм чула досега някои да говори на ромски, а само на турски и български език”, заяви Вилдан Уручева.

Тримата общински съветници от В. Търново заявиха още, че ще сезират Комисията за защита срещу дискриминация в Народното събрание, Българския хелзинкски комитет и Районна прокуратура. Съветниците искат Община В. Търново да излезе със становище, което осъжда доклада до седмица или в противен случай ще блокират улиците на града и главен път София - Варна.

Авторът на доклада Теодора Крумова заяви, че допуснатите неточности са в резултат на превода, извършен на английски в Будапеща и че вече се настоява те да бъдат коригирани в окончателния вариант на доклада. „Квартал Света гора е мултиетнически и никога не сме твърдели, че кварталът е ромски,” каза Теодора Крумова.

Тя подчерта, че е поела ангажимент да изготви анализа без да ангажира Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе, на който е заместник председател.