Детска творческа работилница открива минифестивала Старата поща
Детска творческа работилница открива минифестивала Старата поща / DarikNews.bg

С детска творческа работилница ще бъде открит минифестивалът за съвременно изкуство "Старата поща" във В. Тръново, организиран съвместно от Арт група "Дупини" и Общината. Ателието, в което ще творят малките художници, ще отвори врати в 10,00 часа. В рамките на един ден децата ще имат възможност да развихрят въображението си и да дорисуват картина по зададената тема: "Имало някога ... едно хартиено писмо, запечатано в хартиен плик. Било необикновено, защото...".

Малчуганите могат да работят с цветни моливи, бои, фулмастери, с ножички и хартия. Възрастови ограничения за авторите на писма няма. Те ще рисуват върху бели пощенски пликове, на които ще бъдат направени крачета и ръчички или коса и ушички, изобщо каквото хрумне на децат, за да изработят едно необикновено писмо. Ръководител на работилницата е Катерина Милушева от Арт-група „Дупини".

Вечерта от 18,00 часа художниците от сдружението ще открият в сградата на Старата поща изложба със свои творби, създадени по време на пленерите в махала Долни Дупини (1999 - 2007). Арт група "Дупини" е сдружение с дългогодишен опит и международни изяви, организатор на 9 поредни ежегодни международни пленера, провеждани в периода 1999 - 2007 г. в махала Долни Еневец (Долни Дупини) в Тревненския Балкан. Участници в тези събития бяха автори от България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Холандия, Швейцария, Франция, Италия и Швеция. Те са професионално доказани творци, работещи в различни области на съвременното изкуство - инсталация, пърформанс, медиа арт, видовете пластични изкуства, музика, театър, фотография.  През 2005 г. сдружението реализира проект "Белези-Проекции", финансово подкрепен от швейцарската културната програма в България „Pro Helvetia".

Целта на проекта бе да разкрие българските културни белези в района на Тревненския Балкан и да ги проектира в европейското културно пространство. В рамките на минифестивала арт група „Дупини" за първи път ще изложи заедно артефактите от всички тези събития, които се съхраняват във фонда на групата.  Ще бъдат показани над 100 творби и документални кадри от пленера през 2002 година.

На 7 септември в 10,00 часа ще започне проектът "Майстор, калфа и чирак", който също е част от арт събитията в "Старата поща". Той представлява дебютна изложба на 8 студенти от Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ - Деница Милушева, Деян Боев, Яница Фендулова, Кирил Георгиев, Ирен Кара, Йоана Чакърова, Никола Атанасов и Николай Стоянов, третокурсници от специалност "Скулптура". Подготовка за този дебют бе участието на младите творци в Международен симпозиум „Art - Nature V. Tarnovo 2012", организиран от aрт група „Дупини" през юни т.г. Целта на проекта e да се създадат условия за първа изява, която да бъде трамплин за бъдещото артистично развитие на дебютантите.