Детска градина „Калина Малина” в Свищов   с цялостно обновена база за игри
Детска градина „Калина Малина” в Свищов с цялостно обновена база за игри / снимка: Пресцентър - Община Свищов

Със символично прерязване на лента и тържество на децата от Детска градина „Калина Малина” в Свищов бе отбелязано приключването на дейностите по обновяване на базата за игри и отдих на открито. На тържествената церемония присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, заместник-кметовете Анелия Димитрова и Пламен Петков, секретарят на Община Свищов Любомира Петрова, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, много родители на деца от градината, както и спонсори.

“Когато изготвяхме проекта, имахме за цел да създадем красиво, уютно, безопасно пространство за свободни игри на открито. Да изградим многофункционални площадки за игра, които да осмислят свободното време и провокират способностите и интересите на децата. И най-важното – да насочим вниманието на финансиращия орган към конкретни потребности на децата от детската градина. Нашите желания, нашите очаквания бяха подкрепени от Община Свищов. Нещо повече – те погледнаха на проекта в по-далечна перспектива. Осигурен бе цялостен архитектурен план, съобразен с действащата нормативна уредба, осигурена бе фирма-изпълнител и се започна така очакваната и желана от нас промяна”, каза в словото си директорката на градината Виолета Ефтимова и благодари на цялото ръководство на Община Свищов и на всички спонсори за голямата им подкрепа.

През последните няколко месеца в детската градина бе извършено основно почистване на площадките от стари настилки, стари дървета и плочки. Подравнен бе терена с нужната техника и бяха поставени нови настилки. В детската градина бе поставена нова ограда и боядисана част от досегашната.

В северната част на двора вече има нови красиви порти. За радост на всички деца бяха закупени много уреди за игра – люлки, пързалки, пикник-пейки, въртележки, кошчета за отпадъци. Подновени бяха пясъчниците. Парапетите на площадките също бяха подменени. Тревните площи на детската градина бяха засети с райграс и бе поставена изкуствена врата под въртележката.

Специално табло на входа на градината показва в снимки как е изглеждало само до преди няколко месеца детското заведение и какъв е неговият вид след обновяването.

“Всички тези дейности отнеха много техническо време за изпълнение, много усилия, но всички ние сме удовлетворени като виждаме постигнатото”, подчерта директорката Виолета Ефтимова.

В знак на признателност тя поднесе благодарствени адреси към всички присъстващи гости от Община Свищов и към спонсорите, помогнали за ремонта и обновяването на базата. Присъстващите родители също не скриха радостта си и изказаха своята благодарност.

Кметът на общината Генчо Генчев каза пред присъстващите, че е щастлив да види променената и обновена детска градина „Калина Малина” и че са положени много усилия за това.

“Децата за нас са най-важни и ние няма да спрем да инвестираме в тяхното бъдеще и в това те да имат максимално добри условия за развитие”,  категоричен бе Генчо Генчев. На тържествената церемония той подари на децата от градината още играчки.
Своя поздрав към гостите поднесоха децата от градината, които с вълнение изпяха много песни и рецитираха стихове.