Ден на отворени врати за екологичния арт симпозиум в Габровци
Ден на отворени врати за екологичния арт симпозиум в Габровци / DarikNews.bg

Ден на отворените врати организират във великотърновското село Габровци художниците от Арт група "Дупини". Инициативата е закючителен етап на екологичния симпозиум "ART – NATURE”, в който участват 14 изявени наши и чужди автори. На място в село Габровци може да се насладите на великолепието на Тревненския Балкан, да разгледате създадените по време на симпозиума творби, ситуирани в естествената им среда и да поговорите с творците в неформална обстановка.

На официалната част в 12:00 ч. привествие от името на израелския посланик Шаул Камиса Раз ще поднесе Почетният консул на Израел проф. Красимир Методиев. От 15:00 ч. ще се проведе детски уоркшоп сред природата (идеален повод за разходка с децата), а от 17:00 ч. ще свирят групите “Horae Volant” и “Slaves”.

Утре вечер от 18,30 часа в галерия „Радикално” на ВТУ ще се състои семинар за изкуство в природата. Участници в симпозиума "ART – NATURE” ще представят свои международни проекти и организации, работещи в областта на изкуство в природата по целия свят. Лектори ще бъдат Таня Премингер (Израел), д-р Ищван Ерош (Унгария), Анке Мелин (Германия), Румен Димитров - Попа (България). По време на семинара ще бъде представена и фотографска изложба от 100 работи, създадени от над 50 автори, участници в международния проект „YATOO-i“ на южнокорейската група за изкуство в природата „YATOO”.

Симпозиумът ще завърши със заключителна изложба на авторите, която ще бъде подредена край паметника на Асеневци във В. Търново. Зрителите ще видят арт инсталации и фотоси, представящи творбите и процеса на създаването им. Изложбата се организира в сътрудничество с проект „Арт ЛЯТО” и официално ще бъде открита в понеделник от 20,00 часа с концерт на „Румен Халачев трио".

Ден на отворени врати за екологичния арт симпозиум в Габровци
netinfo

Второто издание на екологичен арт симпозиум „ART – NATURE 2013“ се организира от художниците от арт група Дупини с подкрепата на Община Велико Търново. От 3 до 16 юли четиринадесет чуждестранни и български автори, работещи в областта на ленд арта, творят в района на великотърновското село Габровци и махала Дупини. За изработването на пластичните инсталации артистите използват основно материали от природата. Творбите остават експонирани на открито в естествената им среда, като се предвижда някои от тях да бъдат транспортирани и ситуирани в градското пространство на Велико Търново.

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Ден на отворени врати за екологичния арт симпозиум в Габровци
netinfo