Дават старт на кампанията Опознай родния край
Дават старт на кампанията Опознай родния край / DarikNews.bg

Официален старт на кампанията „Опознай родния край" в област Велико Търново ще бъде даден от 11:00 часа в музей „Възраждане и учредително събрание" в старата столица. Организатор на проявата е Областна администрация - Велико Търново в партньорството с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Българския туристически съюз.

На събитието, чиито символичен домакин е областният управител проф. Пенчо Пенчев, ще присъстват заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, изпълнителният секретар на туристическия съюз Венцислав Удев, представители на общините от област Велико Търново, служители на общинските музеи, експерти от Регионалния инспекторат на образованието, представители на ТД „Трапезица 1902", на Регионалния исторически музей, както и ученици от училища в региона.

Основен акцент ще бъде официалното представяне на туристическия пътеводител за област Велико Търново, който излиза по инициатива на Областна администрация в партньорство с десетте общини. Пътеводителят включва 17 нови туристически маршрута, които обхващат най-значимите туристически и културно-исторически обекти в областта. Изданието е в 24-хиляден тираж и ще се разпространява сред учениците в учебните заведения в областта. 

Целта на националната кампания „Опознай родния край" е да стимулира ученическия туризъм и здравословния начин на живот сред подрастващите, да поощри децата и младежите да опознаят природните и културните забележителности на България. Област Велико Търново е петата в страната, която стартира кампанията и която издава туристически пътеводител за средношколците. На събитието златна значка от БТС ще получи великотърновката Анелия Ангелова, ученичка от 11 клас в Природо- математическата гимназия заради това, че е посетила 100-те национални туристически обекта в България.