Дариха църковна утвар на горнооряховския храм „Свети Трисветители”
Дариха църковна утвар на горнооряховския храм „Свети Трисветители” / Дарик нюз

Нова църковна утвар получи храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица в навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово. Дарението включва полилей, напрестолни свещници, съд за светена вода, венци за свето венчание.

Направиха го народните представители от политическа партия ГЕРБ Мирослав Петков и Евгени Стоев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев.

Това е поредното дарение, което ГЕРБ прави на най-новия горнооряховски храм. През мината година партията помогна за  поставянето на улуци.

Дариха църковна утвар на горнооряховския храм Свети Трисветители
netinfo

Изграждането на храма „Св. Трисветители” започна още през 2006 г. Разположен е в кв. „Пролет” в близост до наскоро реконструирания парк. Поради липса на средства обаче години наред строежът на църквата беше в застой. От 2012 г. свещеник в храма е Зоран Мамучевски и под негово ръководство, с помощ от митрополията, Общината и дарители, църквата бе доизградена. Външно храмът е готов, подменя се и дограмата. До северната стена ще бъде долепена камбанария. Работи се и по вътрешното уреждане на светинята, и дообзавеждането с църковни принадлежности. Стените вече са покрити със специална мазилка. Със средства от дарение са закупени пигментите и храмът се стенописва. Зографисването се извършва от студенти от Богословския факултет на Великотърновския университет. Проектът безвъзмездно е изработен от доц. Евгени Николов.

Иконостасът е резбован също от студенти от Великотърновския университет, монтиран е в църквата и предстои да се довърши иконописването му. На финала е и стенописването на предверието на храма. Също от дарение са осигурени средства, с които ще бъде изграден баптистерий /кръщелница/.

Към храма работи неделно училище, което се посещава от близо 15 деца. Предстои да заработят също социална кухня и трапезария. „Св. Трисветители е малка църква, но около нея ще се обособи един голям комплекс. Целта ни е храмът да стане православен социален и културен център, споделя отец Зоран, който благодари на дарителите.