/ netinfo

Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Сибила Маринова участва в Европейският конгрес по интензивна медицина, който се проведе от 20 до 24 октомври в Париж.

Близо 30 бъдещи майки посетиха търновската гинекология в Деня на отворените врати (СНИМКИ)

Това е едно от най-престижните събития в областта на интензивната медицина в света. Веднага след завръщането си у нас, д-р Маринова разказва, че едно от основните неща, които тази година били представени на конгреса е пейсирането на диафрагма. В Париж този метод е бил представен от италиански професор.

Диафрагмата е дихателен мускул, който като всеки друг атрофира, ако не се използва. Това е състояние, в което често изпадат пациентите, които са поставени на продължителна апаратна вентилация.

Последно поколение тъканен процесор ще работи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ (СНИМКИ)


Новият метод позволява на диафргамата да бъде поставено устройство, което работи на принципа на пейсмейкърите, които се поставят на сърцето, но може да извежда и резултатите на монитор.

Препоръките на световните специалисти са възможно най-рано пациентите да бъдат извеждани от изкуственото дишане и преминаване към процеси, в които и самите те имат участие.

По време на конгреса в Париж, в продължение на два дни се състояха и мастър класове, в края на които всеки от участниците получи и сертификат за участието си. Бяха представени и презентации, свързани с някои от най-важните теми в сферата на интензивно лечение.

54 човека се отзоваха на призива за кръводаряване на болницата

Участниците от цял свят имаха възможност да водят и дебати по темите „Травма“, „Апаратна вентилация“, „Екстракорпорално кръвообращение“, „Сепсис“, „Хеморагичен шок“.

Като част от едно от най-престижните събития в областта на интензивното лечение бяха и изложбени зали, както и симулационни центрове, в които бяха пресъздадени върху манекени - бронхоскопия, екстракорпорално кръвообръщение и апаратна вентилация