/ DarikNews.bg, архив
Последно поколение тъканен процесор ще работи за бързата и качествена обработка на материалите в Отделението по клинична патология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“-Велико Търново. По думите на началника на отделението д-р Маргарита Христова, новият апарат заменя ръчният труд на лаборантите.

Последно поколение тъканен процесор ще работи в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов
netinfo

Тъканният процесор пристигна в отделението в началото на октомври, като той е и първият такъв модел, който пристига в българска болница и първата инсталация е в МОБАЛ Велико Търново. 

Последно поколение тъканен процесор ще работи в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов
netinfo


54 човека се отзоваха на призива за кръводаряване на болницата

„Тъканният процесор всъщност е подмяна на старата апаратура. Аз съм много благодарна за разбирането, което срещам от страна на ръководството на болницата , тъй като качествената обработка на материала свежда до минимум грешките в диагнозата от субективно ниво", каза д-р Христова и допълни, че в последно време се наблюдава значително увеличаване на злокачествените заболявания, като все повече пада и възрастовата граница на заболелите.  

Последно поколение тъканен процесор ще работи в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов
netinfo

„Заболелите са много, като особено важно в нашата работа е поставянето на правилна диагноза. Важно е откриването на Карцином - има ли го или го няма, защото от това зависи последващото лечението и самия живот на пациента.

Затова е много важно диагностиката да бъде перфектна, а тя е такава, когато тъканите, изпратени за изследване, са изработени перфектно, което предполага, че апаратурата, с която се работи, трябва да е на ниво. От качествената изработка на самия материал в лабораторията до голям процент зависи и самият биопсичен отговор“, споделя специалистът

Д-р Христова бе категорична, че напоследък почти рутинно в работата на патолозите навлиза имунохистохимичното изследване, което дава по–големи диагностични  възможности. По думите й у нас все повече намалява броя на патолозите. Самата тя е категорична обаче, че работата на специалистите като нея става все по-трудна. 

„Работата на патолога е изключително интересна, тя е много обемна, много натоварваща, иска непрекъснато да си "в час" , а това предполага поддържане на ниво, непрекъснато ползване на литература, защото напоследък туморите „не си четат уроците“.

Тежките диагнози не се преживяват, но те са част от работата ни и сме длъжни да сме издържани  и когато работим, да работим във вярната посока и диагнозите ни да са точни", обясни д-р Христова.