Близо 400 000 лева ще отдели община В. Търново за спорт през 2011 г.
Близо 400 000 лева ще отдели община В. Търново за спорт през 2011 г. / Дарик Велико Търново

393 100 лева за спорт, ремонт на спортни съоръжения и издръжка на спортни имоти ще похарчи община В. Търново през 2011 година. 226 000 лева отиват директно за финансиране на спортни клубове. На практика в новия бюджет в това перо са заложени същите средства, както бе и в предходния. Минимални са разликите в разпределението на парите по отделните пера. Както и миналата година 108 000 лева ще бъдат разпределени между клубовете на базата на постигнатите резултати в държавните първенства и турнири.

С 60 000 лв. Общината финансира годишните и предсъстезателните прегледи на спортистите, с което облекчава бюджета на клубовете. 10 бона са предвидени за масов спорт,  5000 лева за спортните дейности на хората с увреждания. Допълнително 10 хиляди лева са заложени за подпомагане организацията на стартове от националния и международния календар, които ще се проведат във В. Търново. За участието на децата в общинския, областния, зоналния и финалния етап от ученическите игри са предвидени 20 хил. лв. Наградният фонд за Спортист на годината е 5 000 лева. В новия бюджет, който бе обсъден публично вчера, пари за ФК „Етър-24" няма заложени като пряка субсидия.

Разходите на футболния клуб на стадион „Ивайло" и поддръжката на терена ще бъдат отнова за сметка на бюджета на Общинско предприятие „Спортни имоти" ООД, който е 180 хил. лева.

В Инвестиционната програма има предвидени средства за три спортни обекта. Най- голяма сума 70 000 лева ще отиде за спортни площадки, 67 600 лева от приватизация ще бъдат насочени към стадион „Ивайло" за поставяне на още седалки. 49 500 лева са предвидени за реконструкция на съблекалните на стадиона в село Ресен. 10 бона от тях са от приватизация, останалите ако има достатъчно приходи. Миналата година сградата на стадиона в селото бе измазана и получи нов покрив, а през тази ще трябва да бъде монтирана дограма и вътрешно обзавеждане.

Исканите от шефа на Общинско предприятие „Спортни имоти" ООД Пламен Колев пари за спешен ремонт на козирката на стадион „Ивайло" и на спортна зала „Юнак" общо 364 000 лева, обаче не са заложени в Инвестиционната програма, така че и през тази година съораженията ще остана в сегашния си рушащ се вид.

Кметът д-р Румен Рашев коментира, че ще се търсят варианти през година за отпускане на средства, за да се осигури оценка на състоянието на козирката от конструктурска фирма, която да даде и предписания какво и как да се направи.