Още в следващите дни ще започне подмяна на силно компрометирания довеждащ водопровод в село Българско сливово
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства на община Свищов за разрешаване на проблема с водоснабдяването на село Българско сливово, което заради липсата на вода е на режим, съобщиха от министерството.

Бедствено положение заради безводие в две общини (ОБЗОР)

Затова се договориха на среща министър Иван Шишков, кметът на общината Генчо Генчев и областният управител на област Велико Търново инж. Георги Гугучков.

В срещата участваха и заместник-министрите Поля Занева-Димитрова и Захари Христов, съветниците Валентин Граматиков и Георги Владов, както и представители на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Още в следващите дни ще започне подмяна на силно компрометирания довеждащ водопровод до селото, който е с дължина около 3 км. За обекта има издадено разрешително за строеж от общината, както и нужната проектна документация.

Кметът Генчо Генчев отбеляза, че причина за проблемите с водоснабдяването е старият водопровод, който е изграден през 60-те години на миналия век. От компрометираната тръба се губят 80% от подаваните количества вода за селото, което прави ситуацията трагична.

Министър Шишков увери, че министерството ще бъде гарант хората да имат качествено водоснабдяване и апелира за максимално бързо завършване на строителните работи. 

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите с водоснабдяването в област Велико Търново. Областният управител инж. Георги Гугучков заяви, че към днешна дата общо 25 селища в областта са на режим.

Община Свищов обяви бедствено положение заради безводие в няколко села

По думите му основна причина за това е спадането на дебита на местните водоизточници и старата водопроводна мрежа, която създава редица проблеми. Заради отказа на общини от областта ВиК дружеството, което я обслужва, не е част от „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Това силно ограничава възможността за спешни интервенции при подобни кризи. Министър Шишков подчерта, че влизането на ВиК-Йовковци в холдинга ще даде възможност за повече инвестиции и подкрепа по отношение на ВиК услугите, както и по-бърза намеса при спешни ситуации за решаване на проблемите.

„Смисълът на ВиК холдинга е да подпомага ВиК дружествата. В момента област Велико Търново е лишена от този комфорт“, коментира арх. Шишков.