Продължават да търсят алтернативни източници на вода
"Нивото на река Искрецка достига 448 литра в секунда", заяви заместник-кметът на община Своге Илия Богданов. 

Водоподаването в Своге е възстановено - изчезналата река Искрецка се завърна

Жителите на Своге и селата Искрец, Церово и Свидня, които четири дни бяха засегнати от пресъхването на реката, са изразили „бурна радост“. „Явно природата си прави шеги“, каза Богданов. 

Зам.-кметът отбеляза, че водоподаването е нормализирано, но водата все още не е годна за пиене. Очаква се РЗИ да се произнесе кога водата ще може да се ползва като питейна.

Въпреки че водата в река Искрецка се върна, от общината в Своге са обезпокоени, че нямат алтернативен вариант, ако отново се окажат в същата ситуация. В тази връзка вчера хидригеолози са посочили къде може да бъде направен сондаж, който да осигури вода за града и трите села.

Богданов заяви, че пробно е изграден кладенец и днес продължават проучванията за търсене на алтернативни водоизточници в бъдеще. „За пореден път пред отговорните институции поставихме въпрос за подобряване на водоснабдителната мрежа на община Своге“, посочи заместник-кметът.

БЧК предостави 5 тона вода на община Своге

Необходима е подмяна на довеждащия вода водопровод от село Искрец до новия резервоар в град Своге, нужна е и подмяна на водоснабдителната мрежа на града заради водозагуби. За целта са сезирани Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ВиК Холдинг.

Богданов посочи още, че докато водата от река Искрецка не бъде обявена за годна за пиене, раздаването на бутилирана вода, предоставена от Държавния резерв, ще продължи.

Оттам ще решат дали тя ще бъде върната или ще остане за бъдещи нужди на община Своге.
БТА