"Започва аварийно изграждане на сондаж, който да осигури вода в трите села в община Своге, които останаха без вода преди няколко дни", съобщи зам-кметът на общината Валентин Михайлов. 

Днес експерти ще направят оглед, за да преценят къде точно по поречието на река Искрецка да бъде извършено водохващането. Зам-кметът заяви, че сондажът ще е в помощ на населението, но няма да може да задоволи всичките му нужди. За да се случи това е необходимо налягане от 120 литра в секунда.

„Софийска вода“ се отзова в помощ на бедстващите в Своге

От понеделник в селата Свидня, Церово и Искрец е обявено бедствено положение заради пресъхване на единствения им водоизточник река Искрец. Михайлов посочи, че в Своге положението е най-тежко и „няма капка вода“. Засегнати са около 13 хиляди души.

Към момента на територията на засегнатите населени места са обособени 18 точки за снабдяване на питейна вода и вода за битови нужди. Водоноски са пристигнали от "Водоснабдяване и канализация"-Софийска област.

Зам-кметът посочи като евентуална причина за безводието в общината "противоземетръсни прояви". Кметът на село Свидня Емил Василев посочи, че най-засегнати там са централната част и махалите Манастирска ливада и Дашевска. Освен разположените вчера водоноски, се очаква да пристигнат и тирове с минерална вода.
БТА