Безплатни разходки с екскурзовод подарява музеят
Безплатни разходки с екскурзовод подарява музеят / Дарик нюз, архив

Безплатни разходки с беседи сред историческите забележителности на Велико Търново подарява на жители и гости на града в празничния 3 март Регионалният исторически музей.

Екскурзоводите от музея са подготвили два различни маршрути. Те започват от площад "Цар Иван Асен" и завършват на паметника "Майка България".

Първият тур тръгва в 10,30 часа от входа на крепостта "Царевец". Там туристите ще научат повече за средновековната столица Търновград, а след това ще се отправят по улица "Читалищна" към читалище "Надежда", Дебоя (турския архив), музей "Затвор" и Конака. От 11 до 11,30 часа групата ще разгледа експозицията, свързана с борбите за национално освобождение и Руско-турската освободителна война, в музей "Възраждане и Учредително събрание". След това разходката ще продължи по ул. "Гурко" край църквата "Св. Спас" до паметника на Христо Иванов - Големия. Пред музей "Сарафкина къща" ще има беседа, покрай Интерхотел "В. Търново" и по Стамболовия мост групата ще стигне до Художествена галерия.
Там туристите ще научат повече за паметника на Асеневци, Стамболовия мост, Боруна, а после ще имат възможност да разгледат изложбата "200 години Захари Зограф" в галерията.
Разходката по северния маршрут започва в 15 часа. Групата ще мине по улица "Иван Вазов", покрай читалище "Надежда", Дебоя (турския архив), музей "Затвор" и Конака и също ще разгледа постоянната експозиция в музей "Възраждане и Учредително събрание". След това ще продължи покрай паметника на Никола Пиколо и на площад "Велчова завера", където ще чуе разказ за историческото събитие. На Самоводската чаршия ще се запознае с възрожденските занаяти. Пред Паметника на обесените участници в Априлското въстание е предвидена 40- минутна беседа.