Арт лято за втора година оживява Асеневци
Арт лято за втора година оживява Асеневци / netinfo

Концерти, театрални постановки и детски творчески ателиета отново ще оживят пространството около Художествената галерия "Борис Денев" и паметника на  Асеневци. Това става благодарение на проекта "Арт лято", който Клуб "Мелон" за втора поредна година ще реализира на откритата сцена край галерията с подкрепата на Община В. Търново. Програта беше открита през изминалите почивни дни с детски концерт, посветен на 1 юни, и с театрална постановка на 2 юни. Проектът тази година е два пъти по-голям от миналогодишния, като общинското финансиране е близо 21 000 лв.

Около 40 атрактивни културни и музикални събития обещават организаторите както през цялото лято, така и в началото на есента. Акцентът тази година ще бъдат децата и младите хора, за които през целия юни ще има уъркшопи и творчески работилници. На откритата сцена пък млади артисти ще могат да представят авторска музика, обясни Стефан Глушков от Клуб "Мелон". Водят се преговори за участието на холандска група, която прави балканска музика, а така също с много известния американски вокалист Дийн Боумън, който ще представи трибют на Джими Хендрикс.

Част от събитията на лятната сцена ще се организират съвместно с Клуб "Таралеж", Арт група "Дупини" и Денс студио "Ун Бесо". Всеки вторник край Асеневци ще звучи джаз, а в четвъртъците ще има латино партита. Като цяло обаче събитията са съсредоточени в петъчните вечери и почивните дни, за да могат повече хора да ги посещават. В края на тази седмица предстои най-дългата търновска рисунка, също част от програмата на "Арт лято". За целта организаторите канят всички малки и големи деца да заповядат край галерията, за да претворят в рисунки своите фантазии и мечти. Готовите рисунки ще бъдат окачени на перилата на Стамболовия мост с дължина около 80 м. За малчуганите на място ще бъдат осигурени художествени материали. Те могат да рисуват в идващите петък, събота и неделя, от 10:00 до 18:00 часа.

В последната седмица на юни също е предвиден интересен проект, насочен към малките болярчета, който е наречен "Съкровища". Той ще се осъществи от Керамичното ателие на Гергана Пенова, съвместно с археолозите на Регионалния исторически музей. Децата ще се запознаят с оригинална средновековна керамика и артефакти, които след това сами ще трябва да изработят от глина. Тези копия на предмети ще бъдат скрити в района на Царевец, а малчуганите ще трябва да открият собствените си глинени съкровища.

Тазгодишната открита сцена на "Арт лято" е подобрена, има възможност да се експонират и изложби. Освен това предстои ремонт на металните парапети, които ограждат цялото пространство край галерията.