360 деца и младежи идват за театралния фестивал Малкият принц
360 деца и младежи идват за театралния фестивал Малкият принц / плакат: организатори

360 деца и младежи от цялата страна ще участват в Осмия национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". Културният форум ще се проведе от 1 до 3 май на сцената на великотърновския театър "Константин Кисимов". Младите театрали ще се състезават в две възрастови групи - до 14 години и до 19 години.

По регламент детските формации ще трябва да представят спектакъл с продължителност от 30 до 60 минути. От 10 до 25 минути трябва да бъдат подготвените малки сценични форми, моноспектакли или завършени сцени. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател режисьорът Николай Априлов.

За фестивала е предвиден награден фонд в размер на около 2000 лв., осигурен от Община Велико Търново, статуетки, плакети и предметни награди, съобщи директорът на дирекция "Култура" Нелина Църова. Допълнителен подарък от Общината за участниците е и безплатно посещение на музейните обекти в старата столица - крепостта Царевец, църквите в старата градска част и Мултимедийния посетителски център.

Конкурсната програма в трите фестивални дни ще бъде от 9,00 до 18,00 часа при вход свободен.

Фестивалът е създаден по инициатива на Народно читалище "Извор" в Самоводене. Самодейците от селото участват в пет театрални колектива, сред които има две детски и една младежка трупа. Читалището си партнира с Община Велико Търново в организацията на форума, уточни Нелина Църова.