20 млн. лева е спечелила Община Лясковец по проекти за по- малко от пет години
20 млн. лева е спечелила Община Лясковец по проекти за по- малко от пет години / снимки: Община Лясковец

Двайсет милиона лева по различни проекти е защитила, реализирала и усвоила Община Лясковец от 2008 г. до сега, съобщи кметицата д-р Ивелина Гецова. Тя представи успешното приключване на най- мащабния проект за благоустрояване на централната част на града, реализиран със средства по ОП "Регионално развитие". Общата стойност на инвестицията е 4 727 628 лева, от които 4 491 228 лева са безвъзмездна помощ. В рамките на две години е подобрен централния площад в града, възстановени са два парка, зелени площи и междублоково пространство.

По проекта са реконструирани и 10 193 кв. м. тротоарни настилки, както и 1900 метра улици. Изградени са три нови детски игрови зони в различни части на Лясковец, възстановена е спортна площадка.

За хората с увреждания бе създадена достъпна среда, монтирахме енергоспестяващо осветление, разказа още д-р Гецова. По думите и хората са удовлетворени от новата визия на града, но много важно е така също, че Лясковец се превръща в желано място за живеене от граждани на други населени места.

Вече са поискани седем парцела в регулацията на Лясковец за строеж на жилища, сериозен брой фирми преместват базите си в промишлената зона, която вече стига до село Козаревец. Причина за  това е и гъвкавата данъчна политика на Общината. Голямо значение има и фактът, че канализацията на 100% е заустена в пречиствателната станция.

В момента общинската администрация насочва вниманието си към малките населени места. Очаква се финализиране на проектите за цялостно подобряване на централните части на селата Джулюница и Драгижево по програма "Местни инициативи". Предстои ремонт на спортните площадки в Козаревец и Добри дял, както и на тези в лясковските училища "Цани Гинчев" и "Никола Козлев".