127 000 лв. похарчени за рекламни материали и фойерверки за Независимостта
127 000 лв. похарчени за рекламни материали и фойерверки за Независимостта / netinfo

127 000 лв. са изразходвани за националните чествания за Независимостта на 22 септември, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Парите са отпуснати от Министерския съвет. Изразходвани са за изработката на радио и телевизионен клип, знамена, тениски, стикери, билбордове и сувенирни подаръци, свързани с годишнината. Всички тези материали бяха използвани преди и по време на честванията във Велико Търново, уточнява Правителствената пресслужба.

Информацията за направените от различните министерства и общини разходи за честванията на 22 септември в страната в момента се обобщава и ще бъде предоставена на медиите до две седмици. Средствата, изразходвани за празнични илюминации на 22 септември, са около една трета от предвидената сума /300 хил. лв./.  Те са похарчени за организирането на празнични илюминации в 27 областни града.

Средствата, които не са изразходвани за определената цел в поставените срокове, по закон се връщат от съответния бюджетен разпоредител в държавния бюджет. Информация за извършваните дейности по Националната програма ще бъде предоставяна на медиите редовно на всеки 2 седмици.

В следващите седмици предстои да бъдат обявени обществени поръчки по предстоящи дейности, свързани със 100 годишнината от Независимостта, за които са предвидени значителни средства, включително за медийно партньорство и популяризиране в чужди медии.

Документацията, необходима за обявяването на обществена поръчка, се разработва в момента. За обявените обществени поръчки ще могат да кандидатстват всички организации и лица, които смятат, че имат необходимия капацитет да изпълнят поставените задачи,уточняват от Правителствената пресслужба.

Програмата за честванията на вековния юбилей стартира през лятото и ще продължи до месец април следващата година в цялата страна. Предвидени са инициативи и в чужбина.
Честванията са организирани от национален инициативен комитет под патронажа на президента Георги Първанов и председателството на премиера Сергей Станишев.