съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Предоставените документи били собственоръчно заверени за вярност от нея

Осъдиха 32-годишна жена от Районен съд - Варна за съзнателно ползване на неистинска диплома за завършено основно образование.

Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

През 2018 г. подсъдимата карала курс за придобиване на шофьорска правоспособност. След като положила успешно теоретичен и практически изпит, през м.март 2019 год., пред служител на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР - Варна, подала комплект документи за издаване на шофьорска книжка.

Към заявлението тя представила оригинал и копие от свидетелство за завършено средно образование, собственоръчно заверено за вярност от нея с подпис и изписване на имената.

Дипломата била с посочен издател – основно училище в гр. Шумен, като въз основа на нея тя получила свидетелство за управление на МПС. Междувременно, при последвала регулярна проверка по утвърден технологичен ред, се установява, че 32-годишната подсъдима не е учила във въпросното училище и в регистрационната книга на учебното заведение изобщо не фигурира издавана диплома под посочения в документа сериен номер.

32-годишната жена е неосъждана към датата на инкриминираното деяние. От нея за самото съставяне на неистинския документ не може да бъде търсена наказателна отговорност. По силата на одобрено от съда споразумение тя следва в продължение на 6 месеца да изпълнява задължителните пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители.

Съдебният акт е окончателен.

Районен съд-Варна