Жанрово разнообразие и световна премиера на Мартин Георгиев в Операта
Жанрово разнообразие и световна премиера на Мартин Георгиев в Операта / снимка: ТМПЦ - Варна

Последната седмица на октомври предлага на меломаните жанрово разнообразна програма с два спектакъла за най-малките – “Магьосникът от Оз”, продукция на Варненската детско-юношеска опера (24 октомври) и “Пепеляшка”, класически балет по музика на Сергей Прокофиев (31 октомври), две опери - комичната “Севилският бръснар” от Росини (27 октомври) и шедьовърът на Пучини “Мадам Бътерфлай” (28 октомври).

Артистичният връх на седмицата предстои безспорно на 26 октомври, когато ще присъстваме на световната премира на Перкусионен Концерт No. 3 "Сътворението" за маримба и оркестър от Мартин Георгиев. Творбата е създадена в подкрепа на проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019 г., съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център.

“Магьосникът от Оз” на 24 октомври

На 24 октомври от 19.00 ч. завесата ще се вдигне за мюзикъла за деца “Магьосникът от Оз” от Харолд Арлън. Това е най-новата постановка на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев, режисьор Костадин Бандутов, xормайстор и корепетитор Миглена Шишева, сценограф Тодор Игнатов, хореограф Константин Илиев, балетмайстор Бистра Бъчварова, театрален педагог Петя Петкова, вокален педагог Галина Станишева. Всеотдайността и енергията, с които работи постановъчният екип се предава на младите артисти от Варненската ДЮО, които се вживяват в магическите приключения от известния мюзикъл. Тази положителна енергия се предава и на зрителите, пренасяйки ги в чудната страна Оз: Ей там, где под дъгата път блести / мами чудна страна от детските ми мечти. / Ей там, чакат ме сини небеса. / Знам - там истински стават всичките чудеса.

Световна премира на Перкусионен Концерт No. 3 "Сътворението" за маримба и оркестър от Мартин Георгиев на 26 октомври


В подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019 г.

28-годишният варненец с блестящ старт в международния музикален живот Мартин Георгиев ще се представи пред своите съграждани като диригент и композитор. На 26 октомври от 19.00 ч. той ще застане на диригентския пулт, за да дирижира своя Перкусионен Концерт No. 3 "Сътворението" за маримба и оркестър. Произведението е създадено по поръчка на Община Варна в подкрепа на проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019.
Останалите творби, които Варненският симфоничен оркестър ще изпълни под диригентството на Мартин Георгиев, са Увертюра към операта “Дон Жуан” на Моцарт и Симфония № 5 в ми минор, опус 64 от П. И. Чайковски.

„Севилският бръснар” от Росини на 27 октомври

Независимо че написва най-известната си опера, едва 24-годишен, Джоакино Росини се изявява като зрял оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера-буфа. От премиерата през 1816 г. досега „Севилският бръснар” продължава да очарова публиката – със сигурност това ще се случи и на 27 октомври в поредния спектакъл на Варненската опера, под диригентството на Иван Филев. Главните роли ще изпълнят младият варненец Хрисимир Дамянов (Граф Алмавива), Людмил Петров (Доктор Бартоло), Вяра Железова (Розина), Свилен Николов (Фигаро), Делян Славов (Дон Базилио), Валентин Грандев (Фиорело), Бойка Василева (Берта).

Варненски солисти в «Мадам Бътерфлай» на 28 октомври

“Да заинтересоваш, да поразиш и трогнеш” – така веристите определят художествената си задача. Артистичното кредо Пучини залага в цялата сюжетна и музикална структура на своя шедьовър. Бътерфлай става жертва на излюзията за любовно щастие извън битието си на гейша. Прозирайки истината за своя живот без чест, тя го напуска. С чест...

Спектакъла на «Мадам Бътерфлай» на 28 октомври от 19.00 ч. ще дирижира Иван Филев, режисьор Кузман Попов. В ролите: Линка Стоянова (Чо-Чо-Сан), Бойка Василева (Сузуки), Арсений Арсов (Пинкертон), Свилен Николов (Шарплес), Пламен Долапчиев (Горо) и др.

С балета «Пепляшка» завършва октомврийският афиш

На 31 октомври от 19.00 ч. ще видим класическия балет «Пепеляшка» по музика на Сергей Прокофиев, постановка на Константин Илиев, хореография Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев
Любимият за сценаристи, режисьори и балетмайстори сюжет за бедното добро момиче, което постига мечтите си, продължава да бъде актуален. Както продължава да бъде актуална и изменчивостта в съотношението между доброто и злото... Варненската постановка предлага една приказна среща с изяществото на балетното изкуство на достъпен художествен език, в традицията на класическия балет. Костюмите са дело на художничката Лора Маринова, а сценографията на Петър Пенев. Участват всички артисти от балета на Държавна опера Варна и ученици от балетните паралелки на Националното училище по изкуства “Добри Христов”.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери – 5 лв. Пакет „Фамилия” за четирима на цена от 20 лв. (4 билета х 5 лв.) За детски спектакли цената за деца е 4 лв. Резервации и продажба на билети на тел.: 052-665 022; 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg; www.operavarna.bg. Работно време на оперната каса:
11.00-14.00 и 15.00-19.00 ч.