Зелена светлина за нов мост над Варненското езеро
Зелена светлина за нов мост над Варненското езеро / Дарик Варна

Зелена светлина получи стратегията за управление на общинската собственост във Варна. Документът, който очертава политиката на администрацията през следващите четири години, беше одобрен от съветниците от Комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

Димитър Чутурков от БСП, който в началото на декември подложи проектостратегията на жестока критика, този път поиска конкретизиране на плановете. Той приветства намерението на администрацията да изгради рингова структура по бул. „В. Левски” и по бул. „Хр. Смирненски”, както и да разшири ул. „Девня”, но изтъкна, че няма конкретни срокове за изпълнението им.

Илия Кафалийски от коалиция „Варна утре” поиска в стратегията да бъдат заложени още няколко паркинга. „В документа е записано строителството на подземен паркинг за около 300 коли, но ако вървим към синя зона, трябва да направим поне 5 паркинга”, коментира общинският съветник.

В стратегията е записано осигуряване на допълнителни места за 1150 деца чрез изграждане на нови и разширяване на съществуващи детски ясли и градини. Славчо Славов от ГЕРБ уточни, че 500 от местата ще бъдат осигурени през 2012-та година, а останалите 650 места – през следващите 2-3 години.

Документът предвижда още изграждане на втори мост над канала, който да дублира функциите на Аспарухов мост. Този въпрос обаче не беше обсъждан на днешното заседание на общинските съветници от комисията по собственост и стопанство.