/ netinfo
В Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, започва поредното издание на Маратона на четящите хора. Идеята е в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии  да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.

Тази година общият брой на сцените за участие достига 90. Акценти в тазгодишната кампания са включването на социалните мрежи, създаване възможност на всеки да бъде част от инициативата.  

Стартът на 23 април  е в 8:30 часа в Регионалната библиотека. Участник в  първото четене ще бъде народният представител  д-р Емилия Милкова. През целия ден във фоайето на библиотеката на всеки час ще се сменят в тематични пояси  - автори,  жанрове  и събития.

От 11.00 ч. библиотеката ще представи и своето най-ново издание - сборникът "Споменът през поколенията и времето - Материали за историята на град Варна".  Сборникът е посветен на 135 г. от създаването на библиотеката и представя една библиографска рядкост – „ Материали за историята на град Варна”, издавани като  притурки към Варненски общински вестник " през 20 те години на ХХ век.

В заключителната част на Шестнадесетия Маратон на четенето във Варна е срещата – разговор  с Петър Денчев и Теа Денолюбова  за книгите и творчеството, за младия четящ човек, за писането, когато, изкуството и литературата са вплетени в собственото ти битие.