/ снимки: Дарик Варна
Над 4600 фиша и над 100 акта са съставени на шофьори за установени административни нарушения в най-големия варненски парк

Вторият етап от обновяването на Морската градина във Варна продължава със средства от оперативна програма „Региони в растеж” на стойност около 3 млн. лв. Заданието за проектиране е готово и изпратено за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. 

Екозащитници се събират на „Протест за Морската, за плажа, за правото ни да дишаме”

Няколко са зоните, които ще бъдат развити. Първата е районът около розариума, където ще бъдат възстановени настилката от естествен камък, водните площи, ще бъде поставено подходящо парково осветление, нови пейки. Специално внимание е отделено на възможностите за аранжиране на колекция от различни сортове рози.

За зона Алпинеум проектът предвижда запазване на скалната композиция в максимална степен, възстановяване на водните ефекти, както и на „Моста на желанията“. Предстои почистване и санитарна резитба на сухи клони и храсти, възстановяване на растителността, поставяне на ново парково и художествено осветлението.

Ще бъде оформено и ново пространство - „Под дъгата“ -  за културни, артистични и публични събития на открито. Там проектантите предвиждат възможност за експозиция на  археологически артефакти, лятна читалня и малка сцена. Предстои ремонт на съществуващи каменни пейки, зелена площ и подходящо осветление.

Четвъртата зона предвижда изграждане на мостче над канала между Аквариума и Планетариума, ремонт и подходящо обновяване на релефния макет на акваторията на Черно море, ново осветление. Предвидено е и изграждане на алея за велодвижение, успоредна на бул. „Княз Борис I“. Основните цели при реализиране на проекта са за съхранение на облика на Морската градина като пример за градинско-парково изкуство.  

По всички сигнали за нарушения в парка се извършват проверки от служители на Община Варна. По отношение на сигнал за поставен фургон в частна собственост на територията на градината има издадена заповед за отнемане на разрешителното за поставяне и за премахване на обекта. В момента заповедта се обжалва в съда от собственика. Акт за нарушение е съставен на собственик, оградил частен терен в района на кучешката площадка в парка. В момента административният акт се обжалва в съда, подготвя се заповед за премахване на оградата.

Зa какво могат да ни глобят в Морската градина

След подаден сигнал за строителство на плаж „Офицерски –изток“ бе извършена проверка от представители на министерството на туризма, областната управа, община Варна и в присъствието на наемателя на плажа „Теменуга 2014“ ЕООД и медии.  Нарушения не бяха установени.

За района от комплекс „Хоризонт“ до сп. „Почивка“  няма издаден подробен устройствен план, което автоматично изключва ново строителство. От 2013 г. до момента Община Варна не е издала нито една план-извадки. Такива обаче са издавани преди 2013 г. и са в сила.

По отношение на допускането на МПС-та в Морската градина - през ноември 2013 г. бяха издадени 2 заповеди на кмета за забрана на движението и паркирането на автомобили в Приморски парк. След дълга съдебна сага определени точки от заповедите бяха отменени от съда. Въпреки това, от 2016 г. до момента  в изпълнение на Закона за движение по пътищата и Наредбата за обществения ред се извършват ежедневни проверки за автомобили в Морската градина. Съставени са 4687 фиша и 107 акта за установени административни нарушения. Текущият контрол продължава.