/ Дарик, архив
25 „интелигентни“ пешеходни пътеки ще бъдат инсталирани във Варна като част от втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна.

„Зебрите” ще светят автоматично с бягаща светлина при появата на минувач на пътното платно. Ефектът ще  се постига чрез система от датчици, вградени в пътната настилка.  Такива "умни зебри" ще бъдат монтирани на различни места във Варна, обясни ръководителят на проекта Бистра Димова. 

Интелигентни системи за преброяване на превозните средства пък ще бъдат поставени на светофарните уредби. Освен че ще следят трафика, устройствата ще осигуряват възможност за пускане на „зелена вълна” за автобусите и тролеите на Градски транспорт, както и за коли със специален режим на движение. 

Втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна предвижда поставяне на електронни информационни табла на още 100 спирки. 50 кръстовища пък ще бъдат оборудвани с бутони за незрящи. След натискането на бутона устройство ще сигнализира за преминаване на хората в неравностойно положени, заедно със зелен сигнал на светофара. 

Изпълнението на проекта ще надгради мерките по отношение на интегрирания градски транспорт на Варна и той да стане още по-ефективен, по-бърз, по-екологичен, с по-малко потребление на енергия. 

Новите 15 градски автобуса идват във Варна напролет

Втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт във Варна е на стойност 37 млн. лв., като с част от тази сума ще бъдат закупени 15 нови автобуса и ремонтирани основни улици и булеварди. По някои от трасетата ще има и велоалеи.

Ще бъдат рехабилитирани булевардите „Княз Борис I” и Приморски (От Икономическия университет до ФК), бул. „Осми Приморски полк (от бул.”Левски” до бул.”Христо Смирненски”),  бул.”Левски” (от ул.”Подвис” до бул.”Осми Приморски полк”), бул.”Съборни” (между булевардите „Владислав и „Сливница”), ул. „Мара Тасева” и булевардите „Народни будители” и „Първи май”  в кв. „Аспарухово”, посочи Димова. 

Проект "Интегриран градски транспорт на Варна - втора фаза" цели надграждане на мерките по отношение на интегрирания градски транспорт на Варна, за да стане той още по-ефективен, по-бърз и по-екологичен, с по-малко потребление на енергия, както и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия, посредством реализиране на три допълващи се компонента, част от Инвестиционната програма на Община Варна. 

За изпълнението на проекта, който е с продължителност 48 месеца, Община Варна ще си партнира с общинската транспортна фирма "Градски транспорт".