Тодор Балабанов
Тодор Балабанов / Общински съвет
В новия борд на МБАЛ "Св. Анна" има утвърдени специалисти, директор на болницата вече е д-р Красимир Петров
Бюджетът на Варна ще бъде рекорден
94807
Бюджетът на Варна ще бъде рекорден
  • Бюджетът на Варна ще бъде рекорден
До две седмици ще бъде подписан договор между Градски транспорт и полската фирма „Соларис” за доставка на 15 нови автобуса по втората фаза на Проекта за интегриран градски транспорт. Това съобщи във варненския ефир на Дарик председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той изрази надежда, че това ще стане до края на годината. Новите возила ще бъдат още по-модерни и икономични.
 
8 компонента от Първата фаза на проекта вече са приключени, работи се по въвеждане на билетната система. Очаква се това да се случи до началото на следващата година. Апаратите за таксуване са гаранционни и ако има щети, застрахователят ще ги възстанови, увери Балабанов. По негови думи няма опасност от глоби или неизпълнение на първата фаза.
 
Загубите, които Градски транспорт е трупал с годините, се преодоляват, твърди председателят на Общинския съвет.
 
Той увери, че бюджетът за тази година се изпълнява отлично. За второто тримесечие Варна е отличник по финансова дисциплина.
 
„До 30 юни 2017 година, при заложена рамка от 271 млн. тя достига 276 млн. лв., без да се включват седствата за големи инфраструктурани проекти. Макрорамката ще набъбне през втората половина на годината и в края ще имаме рекордна, която заедно с националните приходи и еврофинансирането ще бъде по-голяма с общо 200 млн. лв. за 2017 и 2018 г.”, посочи Балабанов.
 
Д-р Красимир Петров е новият директор на болница „Св. Анна”, каза още местният избраник. След смяната на борда на директорите в съвета влизат още проф. Георги Кючуков и предложена от здравното министерство специалистка.
 
 
„На общото събрание в София нашият представител в общото събрание не бе надлежно упълномощен и не участва в гласуването по тази точка.
Имаме мажоритарен акционер в лицето на държавата и практиката показва, че той определя органите на управление”, коментира Балабанов. По негови думи новите хора в борда са утвърдени специалисти с богат опит.
 
„Д-р Красимир Петров е утвърден специалист с богат опит в здравния мениждмънт, два мандата народен представител и е логично назначение. Проф. Георги Кючуков също има опит като депутат от АБВ, бил е ръководител на клиника в болницата.
Една дама е предложена от държавата. Тя не е от Варна, но е редно да й дадем време да оправдае доверието”, смята Балабанов.
 
Той е на мнение, че би следвало всеки акционер, който инвестира средства в едно дружество, да има възможност да увеличи капитала си в него, но към момента няма законодателна възможност общините да правят това.
 
По повод на нашумялата тема с роднинските назначения Балабанов заяви:
 
„Не виждам място за коментари, нямам роднини, назначени в общината. В Общинския съвет има роднини, но те са избрани да са там, а не назначени”.

Целият разговор с Тодор Балабанов е в прикаченото аудио.