/ Thinkstock/Getty Images
Допълнителната услуга ще бъде по желание на родителите и само за деца, посещаващи съответната забавачница
Във варненските общински детски градини да се провеждат съботно-неделни занимания срещу заплащане. Това предвижда проект на общинска наредба, предложен от дирекция „Образование и младежки дейности”.
 
Допълнителната услуга ще бъде по желание на родителите и само за деца, посещаващи съответната забавачница. Занимания в почивните дни няма да има, ако съвпадат с национален празник.
 
Съботно-неделните дейности ще могат да се предлагат в рамките на 4 астрономически часа на ден за времето от 8,00 до 12,00 часа, без осигуряване на храна. Услугата ще се предлага само ако бъде събрана група от 12 деца. В една група ще могат да се записват до 25 деца. Ако децата са повече, се сформира друга група, се уточнява в проектонаредбата.
 
Таксата, която ще се заплаща, е  11 лв. на ден. Родителите, които желаят да оставят детето в почивните дни, трябва да го заявят писмено до директора на детската градина най-късно до четвъртък на съответната седмица, се посочва в проекта.
 
Като допълнителна дейност в детските градини могат да се организират сезонни дейности за деца, които не са обхванати в образователна институция на територията на Община Варна. Сезонните дейности ще се организират само в рамките на учебното време от 1 юни до 15 септември. Те ще се прилагат за времето от 7,00 до 19,00 часа. Таксата за тази услуга ще е 100 лева месечно.
 
Заплащаните такси ще донесат допълнителни приходи към бюджетите на детските градини, мотивират се от дирекция „Образование и младежки дейности”.