/ Live.varna.bg
Американският саксофонистът Били Харпър, тромпетистът Итамар Борохов от Израел, квартет от бас кларинети от Австрия, проекти от Украйна, Литва и Полша, заедно с големите български джазмени Антони Дончев с неговото трио и Димитър Бодуров също с трио, ще гостуват на 28-ото издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято“.

Музика на Владигеров и Енеску на музикалното „Варненско лято“

Той ще се проведе в дните от 26-ти до 28-ми юли в Английския двор на Археологическия музей. Фестивалът се организира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Началото ще бъде на 26-ти юли с Бодуров трио, водено от един от най-активно работещите джаз музиканти от по-младото поколение - Димитър Бодуров - пиано. С него са Мишо Иванов - бас и Йенс Дюппе - барабани.

Софийската филхармония с морска премиера на музикалното „Варненско лято“

Тримата правят концерти в Европа, Израел, България, имат пет издадени албума за новержки и холандски лейбъли, както и за собствения лейбъл на Бодуров „Optomusic“. Специално за варненския фестивал триото готви проект с участието на тромпетиста Итамар Борохов от Израел.

Същата вечер варненската публика ще се срещне и с един необичаен квартет, съставен само от бас кларинети – „Woody Black 4“, който идва от Австрия. Даниел Мозер, Леонард Скорупа, Стефан Дикбауер и Оскар Антоли.

Музиканти от Италия, Япония, Румъния и ЮАР идват за музикалното "Варненско лято"

Те ще предложат собствени композиции и свежи аранжименти, а критиците казват за тях, че ги отличава характерната топлота на звука и свободата в импровизацията. Четиримата са възпитаници на Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

На 27-ми юли първи на сцената ще излязат KoloYolo от  Украйна - Оля Гончаренко, електрическа бандура и вокал, Ник Гончаренко – китара и вокал и Алекс Лебеденко – барабани и перкусия. Експерименталното трио изпълнява фюжън от джаз, етно и електронна музика, стоплен от деликатния женски вокал и нежния звук на преобразената традиционна украинска бандура.

Вторият концерт на 27-ми юли е на Лукаш Боровицки квартет от Полша. Полско-датската група е в състав Лукаш Боровицки – китара, Мадс ла Кур – флигорна, Мариуш Прашниевски - бас и Карол Домански - барабани. Те изпълняват оригинален съвременен джаз, чиито корени са в широката американска и европейска джаз традиция, а на моменти и в съвременната класическа музика.

Виенска звезда открива музикалното „Варненско лято“

Последната фестивална вечер на 28-ми юли ще представи Литовски тромбонен проект с певицата Лорета Сунгайлиене. Лидер на проекта е композиторът и виртуоз на тромбона Витаутас Пилибавичус, още четирима тромбонисти с класическо и джаз амплоа са в групата - Ремигичус Гумулиаускас, Томаш Карка, Саулиус Карка, Паулиус Батвинис, с тях е и Артурас Маниусис - перкусия. Уникалният музикален проект съчетава професионален тромбонов квинтет, перкусионист и народна певица.
 

Финалът на Джаз фестивала „Варненско лято“ ще бъде с едно историческо американско име в компанията на реномираното Антони Дончев трио в състав Антони Дончев – пиано, Димитър Сираков - бас и Мартин Хафизи – барабани.

Билетите за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на място 2 часа преди събитията. Цени са 15 лева, билети за деца - от 10 до 14 години: 5 лева.