Международен музикален фестивал Варненско лято 2019
Международен музикален фестивал Варненско лято 2019 / снимка: Live.varna.bg
Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е лауреат на специалния лейбъл за европейско качество - EFFE 2019-2020 сред фестивалите на Белгия, Австрия, Великобритания, Финландия, Италия, Испания. Престижното отличие е спечелено в надпревара със 715 европейски фестивали, от които само 24 са получили този приз.
 
ММФ „Варненско лято“ е първият български музикален фестивал, получил това високо признание. Наградата бе обявена от Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и международното жури на EFFE под председателството на сър Джонатан Милс (бивш директор на Международния фестивал в Единбург).

Победителите ще бъдат представени на специална церемония на 26-ти септември в Центъра за изящни изкуства "Бозар" в Брюксел. Лейбълът EFFE - "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа", е иницииран от Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и подкрепена от Европейската комисия.

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият музикален фестивал в България, който е основан през 1926 г. във Варна. Почти преди 100 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първия SPA център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България. Получил национален и международен престиж, днес Фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката. Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято".

Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули: Основна програма – Симфонична и камерна музика; Международна музикална лятна академия; Музикална лаборатория – Варна; Ренесансова и барокова музика; Опера и балет; Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката; Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“; Цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“; Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.
 
В над 90-годишната история на фестивала впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят.Но стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената на ММФ „Варненско лято“ заедно с утвърдените имена от световната музикална култура и млади артисти – бъдещи звезди. През 1987 г. Фестивалът е приет в Европейската фестивална асоциация със седалище Женева. В наши дни ЕФА е една от значимите неправителствени организации, работеща на Европейско ниво в Брюксел по отношение на културните политики на стария континент, която удостоява два поредни пъти ММФ „Варненско лято“ с престижния лейбъл за европейско фестивално качество за годините от 2015 до 2018. През 2019 артистичен директор става проф. Марио Хосен.