/ Дарик Варна, архив
12 са окончателните номинации за награда „Варна“ за 2018 г. за ярки постижения в областта на културата. Това стана ясно след заседание на журито за присъждане на отличието.

От първоначално одобрения списък отпаднаха трима души, тъй като не са получили необходимия брой гласове от 7-членното жури. Съгласно статута за присъждане на награда „Варна“ в областта на културата окончателното решение се приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове.

Станаха ясни номинираните за награда “Варна” в областта на културата

На първото заседание гласуването отново бе тайно, но решението за номинациите бе взето с обикновено мнозинство.

За голяма награда „Варна” е номиниран Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

В категория „Литература” номиниран е Панко Анчев - за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

В категория „Изобразителни изкуства” е отличен Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Актьорите Симеон Лютаков и Цветина Петрова са номинирани в категория „Театър”. Лютаков - за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора,  а Петрова -  за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“. В категория „Музика” с номинация са духовият оркестър на Военноморските сили с диригенти капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан – лейтенант Георги Зайранов, както  и  Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.  

Балетният състав на Варненската опера е номиниран в категория „Опера”. Номинацията е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.   

В категория „Танц” номинациите са две.  Милена Попова е отличена като хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов е номиниран за постижения в танцовото изкуство.

В категория „Кино” екипът на БНТ Варна е номиниран за документалния филм „Около света за 202 дни“. Сценарист е Бистра Варнева, оператор е Георги Христов, компютърният монтаж е на инж. Светлана Николова, режисьор е Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.
      
В направление „Журналистика” е номиниран Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ 2 Варна „№1 –Туризмът: Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

В категория „Архитектура” няма номинации.

Решението на журито се утвърждава от Общинския съвет по предложение на комисията „Култура и духовно развитие“.

Отличието се връчва всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК