/ Дарик Варна, архив
Журито за присъждане на награда “Варна” за ярки постижения в областта на културата обяви личностите и колективите, които ще се борят за отличието тази година. Номинациите бяха опредени от миналогодишните носители на наградата, които по традиция влизат в състава на комисията. 

За голяма награда „Варна” е номиниран Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

В категория „Литература” номинираните са двама - Панко Анчев - за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски), и  Ангел Дюлгеров - за издадената му книга „432 херца на Недялко Славов и общата граматика на съвременния български роман“.  

В категория „Изобразителни изкуства” са отличени Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, и художникът и фоторепортер Красимир Делчев –за участия в  изложби, в които проявява своето майсторство като портретист. 

Актьорите Пламен Георгиев, Симеон Лютаков и Цветина Петрова са номинирани в категория „Театър”. Георгиев като артист, певец, водещ, ръководител и консултант на театрални състави, Лютаков - за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора,  а Петрова -  за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“.

В категория „Музика” са номинация са духовият оркестър на Военноморските сили с диригенти капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан – лейтенант Георги Зайранов, както  и  Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.  

Балетният състав на Варненската опера е номиниран в категория „Опера”. Номинацията е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.   

В категория „Танц” номинациите са две.  Милена Попова е отличена като хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов е номиниран за постижения в танцовото изкуство.

В категория „Кино” екипът на БНТ Варна е номиниран за документалния филм „Около света за 202 дни“. Сценарист е Бистра Варнева, оператор е Георги Христов, компютърният монтаж е на инж. Светлана Николова, режисьор е Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.
      
В направление „Журналистика” е номиниран Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ 2 Варна „№1 –Туризмът: Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

В категория „Архитектура” няма номинации.

Съгласно статута за присъждане на награда „Варна“ решението на журито се утвърждава от Общинския съвет по предложение на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“. Отличието се връчва всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК