/ ThinkStock/Getty Images
Текат засилени полицейски проверки на всички автобуси, извършващи превоз на деца
За поредна година е в ход акцията на МВР „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя”, съобщиха от полицията.

Започват масови проверки за използването на мобилни телефони от водачите

Бе даден успешен и безавариен старт на новата учебна година на територията на област Варна”, заяви на среща с представители на медиите комисар Илиян Илиев - началник на отдел „Охранителна полиция”.

„За поредна година децата са поставени във фокуса на нашата работа и опазването на тяхното здраве е постоянен приоритет в работата ни като полицаи”, добави комисар Илиев.

Близо 2900 ученици започват училище във Варна

ОД на МВР участва активно в образователния процес чрез различните си инциативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност; програмата на МВР „Детско полицейско управление”, специално организираните срещи на полицейски служители с учениците от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП, придружено с дискусии по темата безопасно поведение на пътя, както и работата с най-малките (1-4 клас), които се превърнаха в проверяващи поведението на своите родители с инициативата „Спазваме правилата заедно”, реализирана с подкрепата на Община Варна.

Изградиха нови повдигнати пешеходни пътеки пред училища и детски градини

Началникът на сектор „Пътна полиция” - гл. инспектор Петко Камбуров анонсира започналите проверки съвместно с местната структура на ДАИ на всички автобуси и техните водачи, ангажирани с транспорта на деца и ученици.

ОД на МВР-Варна

Той обърна внимание на огледите, които са извършени на пътната маркировка и вертикалната сигнализация на пътната мрежа и на парапетите, които следва да бъдат разположени пред входовете на учебните заведения.

Комисар Илиев и главен инспекор Камбуров разясниха последващите действия на служителите от „Пътна полиция” и техните колеги от териториалните структури, които през цялата учебна 2019-2020 година, ще влизат по график в учебните заведения и ще провеждат различен вид занимания с учениците от всички възрастови групи.

Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг във Варна

Камбуров призова родителите на ученици да определят възможно най-безопасен и точен маршрут за придвижване на децата им от училище до вкъщи и да им осигурят светлоотразителни елементи, които да ги направят видими за останалите участници в движението.

В заключение комисар Илиев призова всички водачи на МПС, когато преминават в районите около учебни заведения, „да намалят скоростта, да изострят вниманието си и да пазят децата, което е най-важната цел за всички нас.”