/ live.varna.bg
Търсят се варианти за преместването и на Пета езикова гимназия
"Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година във Варна, броят на първокласниците е близо 2900, като за всички е осигурена възможност за целодневно обучение". Това заяви шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова. 

Изградиха нови повдигнати пешеходни пътеки пред училища и детски градини

След създаването на екипите за връщане на деца в училища над 400 малчугани са започнали занятия. От извършените над 2250 проверки за близо 1700 деца се оказало, че са заминали в чужбина заедно с родителите си. Издирването на останалите 200 деца продължава. 

„Варна не е типичен град с много деца извън образователната система. Важно е те да влязат в детска градина и да научат български език. В противен случай ще изостанат, ако започнат направо в 1.клас”, коментира Христова.

Единственото общинско училище, чиито ученици няма да започнат новата учебна година в собствената си сграда, е „Васил Левски”. Причината е продължаващият ремонт на опасната сграда. 

Изграждат нова зала на Първа езикова гимназия

„Занятията ще са в съседното училище „Любен Каравелов”. Осигурили сме всичко, което родителите искаха от нас, включително и обедното хранене. Ремонтът трябва да приключи през февруари, но постоянно излизат скрити проблеми. Изпълнителят работи много усърдно и е подложен на жесток контрол от страна на родителите”.

Учениците от държавната Варненска гимназия по икономика „Георги Сава Раковски” също ще започнат новата учебна година в друга сграда заради ремонт. Техните занятия ще се провеждат в ОУ „Стоян Михайловски“.

Вече е стартирала процедурата за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия. Търсят се варианти и за преместването на Пета езикова гимназия. Общо пет сгради във Варна се ползват от по две училища в различните смени. 

Седем варненски училища с 228 864 евро - финансиране по програма „Еразъм+“

Община Варна планира да преустрои закритото Оздравително училище в курорта „Св. св. Константин и Елена” в начално школо. Причината е, че все по-млади семейства живеят в местностите и зоните в посока към курорта „Златни пясъци”.

"В момента децата се записват в училищата в кварталите „Чайка” и „Левски”, като се обсъждат и варианти за разширяване на „Васил Друмев” и „Добри Чинтулов”, добави още Христова.