За и против изпит за вход в профилирани гимназии
За и против изпит за вход в профилирани гимназии / netinfo

Проектозаконът за прием след 7 клас да позволява на профилираните гимназии въвеждане на допълнителен изпит за вход в училището. За това настояват от Сдружението на директорите на природоматематическите гимназии в България, съобщи за Дарик неговият председател Павлин Петков, директор на Математическата гимназия във Варна. Промени, заложени в Националната програма за развитие на училищното образование, предвиждат от следващата година всички ученици да полагат задължителни тестове след 7 клас. Оценките от тях ще са балообразуващи, ако децата желаят да продължат обучението си в профилирани гимназии и няма да полагат друг изпит за вход в елитните училища. 

Павлин Петков предлага учениците след 7 клас да полагат три задължителни изпита. Единият да бъде по български език, другият – по математика, но да са с формат, аналогичен на този от държавните зрелостни изпити. Третият изпит да бъде тест, който да обхваща въпроси от останалите общообразователни предмети, искат още от директорското сдружение.

Директорът на Математическата гимназия в морската столица има забележки и към сегашния вариант за вход в профилирани гимназии. Според него изпитът по математика е с много лош формат, тъй като тестът не дава възможност за по-задълбочени разсъждения и доказване на решението.

Веселин Василев, директор на Първа езикова гимназия във Варна пък застава зад сегашния вариант за вход в профилираните гимназии. По-добре е все пак децата да полагат по-малко изпити, смята Василев.

Ако проектозаконът за прием след 7 клас остане в сегашния си вариант и се въведат задължителни тестове, които да са вход и за профилираните гимназии, това не е лош вариант, коментира  Веселина Тотева, директор на Четвърта езикова гимназия във Варна. Тя е против идеята освен задължителните тестове, да има и допълнителни изпити за прием.

Повече чуйте в звуковия файл!