Въздушната акция на НАП по Черноморието продължава
Въздушната акция на НАП по Черноморието продължава / Луксозни имоти в южните квартали на София © снимка: НАП

Националната агенция по приходите продължава да заснема от въздуха луксозни имоти по Черноморието, съобщиха от НАП-Варна. Проверките с хеликоптер се извършват съвместно с Авиоотряд 28. Такива вече бяха направени в София, Пловдив, околностите им, както и около язовир "Ивайловград". До момента набелязаните за проверки имоти са над 200, като само на 30 е изяснена собствеността.

По  първоначални данни на агенцията  в над 70 % от случаите най-скъпите  имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. По този начин всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, минават за сметка на корпоративните печалби. Освен това повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината, съобщават още от НАП.