/ Дарик Варна, архив
Всяка девета минута от денонощието медиците от Спешния център на МБАЛ „Света Анна" във Варна приемат болен, нуждаещ се от незабавна специализирана помощ. Това показват регистрите на морския „Пирогов“ за януари.

През първия месец от годината консулт, диагностика и специализирана помощ в Спешния център са получили 6170 пациенти. От тях 1178 са приети за болнично лечение в различните клиники и отделения болницата. Общият брой на хоспитализираните пациенти в болница „Света Анна“ през януари е 2032-ма.

2019-а за най-старото лечебно заведение във Варна се очертава като годината, в която ще финализира инвестиционната програма за цялостната реновация и преобразяването на клиниките и отделенията с леглова база за лежащо болни. В напреднала фаза в момента е ремонтът на клиниката по неврохирургия, за която в края на миналата година Министерството на здравеопазването отпусна 500 000 лв.

Всяка девета минута Спешният център на Света Анна приема болен
МБАЛ „Света Анна“

Преди броени месеци приключи цялостният ремонт и обновяване на Родилното отделение и на отделението по неонатология в болницата, осигурен от община Варна с целево финансиране в размер на 550 000 лв. и дофинансиране със средства на МБАЛ „Света Анна“. Пак със средства от общинската хазна, в размер на 200 000 лв., клиниката по ортопедия и травматология обнови дълготрайните си активи и придоби нова операционна маса. Дизелгенераторът, който гарантира аварийното електрозахранване на болницата, също е подменен с 60 000 лв., отпуснати от община Варна.

Всяка девета минута Спешният център на Света Анна приема болен
МБАЛ „Света Анна“

Другият голям собственик – държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването насочи  средства към секторите по хемодиализа и по съдебна медицина в болницата. С целеви пари от МЗ е в ход е и процедурата по подмяната на авариралия асансьор в старата сграда на лечебното заведение. Със собствени средства пък болницата осигури ремонта и пребазирането на отделението по обща и клинична патология в основната сграда на Хирургичния блок, в който преди броени дни приключи и пълната подмяна на парапетите.

Общият размер на вложенията, насочени от Община Варна и МЗ към обновяването и модернизирането на Спешната болница на българския Североизток - МБАЛ „Света Анна“, която тази година празнува 140-годишнина от създаването си, само от края на 2017 г. надхвърля 1 млн. лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК