Все повече дела за фалити на фирми във Варненско
Все повече дела за фалити на фирми във Варненско / Дарик Варна

Значително се повишава броят на производствата по несъстоятелност в Търговското отделение на Окръжния съд, съобщи ръководителят на звеното Мария Терзийска. За последните три години са образувани над 300 нови дела за фалити на фирми, както от малкия и среден бизнес, така и за знакови за региона дружества. Става въпрос най-вече за строителни фирми, изпаднали в несъстоятелност.
Голям процент от общия брой на делата в отделението приключват в тримесечен срок, отчете съдия Терзийска при представянето на новото ръководство на Варненския окръжен съд.

С 8-9 процента по-малко са отложените дела през миналата година спрямо предходната, обясни ръководителят на Наказателното отделение Иваничка Славова. Най-често причина за това са необходимостта от събиране на нови доказателства и неявяването на свидетели. Сериозно се увеличава броят на делата за разпространение на наркотици, а по-малко са тези за пране на пари. Ръст има и при делата, свързани с Международното правно сътрудничество.

През миналата година в отделението са свършени 1532 дела, приблизително колкото са постъпили за разглеждане. 91 процента от тях са приключили в 3-месечен срок, а на първа инстанция – 95 на сто. 20 са отменените съдебни актове за 2013-та.

Над 40 на сто от въззивните дела в Гражданското отделение на съда са срещу Енерго Про и най-често завършват в полза на потребителите, посочи председателят на звеното Росица Станчева. През миналата година там са постъпили общо 3691 дела, 88 % от които са завършени в 3-месечен срок.

От 16 април тази година Варненският окръжен съд има нов председател – Марин Маринов. Той има 15-годишен стаж като съдия. Юристът увери, че предстои разширяване на кръга на електронните услуги за граждани, както подобряване на обслужването от гледна точка на бързина и достъп. Маринов изрази надежда, че проблемът с новата сграда на съда ще бъде решен, тъй като пари са отпуснати. Процесът се забавя от обжалване на обществената поръчка.

От 22 май е обновен ръководният екип на съда. На чело на Наказателното отделение е съдия Иваничка Славова. Председател на Гражданското е Росица Станчева, а ръководител на Търговското е Мария Терзийска. Трите дами заемат и поста на зам.-председатели на Окръжния съд.