Вместо хотелиерите общината плаща за пожарни на Златни пясъци
Вместо хотелиерите общината плаща за пожарни на Златни пясъци / netinfo
Разходите за пожарна безопасност през летния сезон на "Златни пясъци" ще бъдат поети от Община Варна. Освен Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, за спокойствието в курорта ще отговарят и трите частни фирми “ПОД”, “Денев инженеринг” и “ДАИГ-С”. С тях общината има договор от миналата година да действат в рамките града, но той е променен и в задълженията им вече влиза курортът "Златни пясъци" за периода от 1 юни до 15 октомври. За това време фирмите ще получат общо по 21 000 лв. за месец.

Нищо не ни задължава да плащаме за пожарна безопасност на курорта с парите на данъкоплатците, но не можем да подложим на риск стратегически отрасъл като туризма, обясни кметът на Варна Кирил Йорданов. Според него хотелиерите нямало да направят това доброволно.

При вчерашния пожар, който изпепели повече от 20 дървени бараки на "Златни пясъци", дежурният диспечер в пожарната не е подал сигнал до трите частни фирми, които е трябвало да се отзоват, каза още градоначалникът. Той ще напише писмо до комисар Сашко Грудев оперативните да сигнализират веднага дружествата, с които местната власт има договорни отношения за пожарна безопасност.

30 полицаи е наела Община Варна за летния сезон. 20 от тях ще охраняват на "Златни пясъци", а останалите ще следят за реда и силна музика в Морската градина на Алея първа. Договорът с Национална служба „Полиция” влиза в сила от 1 юни и оттогава тръгват патрулиращите униформени.