Влага и мухъл в Ритуална зала, покривът заприлича на градина (СНИМКИ)
Влага и мухъл в Ритуална зала, покривът заприлича на градина (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

В залите и фоайетата на Дома на младоженеца във Варна има течове, влага и мухъл. Сградата спешно се нуждае от основен ремонт на целия покрив, поставяне на хидроизолация и подмяна на част от дограмата. Това се посочва в Бизнес програмата за развитие на общинската фирма Обреди" за периода 2015 - 2017 г.

За да се поддържа влажността ниска, в момента сградата доста се проветрява. Въпреки това вътре в Ритуална зала има неприятен мирис на мухъл. Почти целият покрив на сградата пък е обрасъл с трева.

Влага и мухъл в Ритуална зала покривът заприлича на градина (СНИМКИ)
netinfo

Основният проблем за Дома на младоженеца е недоброто отвеждане на дъждовните води. При валежи водата се събира на големите площадки около сградата. От там попада в най-ниската част на зданието, като изпаренията създават неприятни мирис на влага и мухъл, разкри пред Дарик зам.-управителят на „Обреди" Стефан Вътов.

Влага и мухъл в Ритуална зала покривът заприлича на градина (СНИМКИ)
netinfo

Проблем с влагата и мухъла има и в склада за национални облекла, където се съхранява една от най-големите в града колекции от носии. „Доста грижи полагаме, за да ги спасим", отбеляза Вътов.

През последния месец архитекти и строителни инженери са извършили оглед, за да се намери най-доброто решение за отвеждане на водите. Установено е, че покривът като конструкция е здрав, но ще бъдат сменени керемидите и поставена изолация.

Влага и мухъл в Ритуална зала покривът заприлича на градина (СНИМКИ)
netinfo

Предстои промяна и в интериора на залата за бракосъчетания, като за целта ще бъдат наети декоратори. Със сигурност излишните неща като стари радиатори ще бъдат премахнати.

Целият ремонт на Ритуална зала ще струва 80 000 лева, се посочва в Бизнес програмата. 26 000 лева са предвидени за смяната на дограмата на последния трети етаж, като дървената ще бъде заменена от PVC. За ремонта на целия покрив ще отидат 25 000 лева. Други 20 000 са предвидени за цялостната хидроизолация на плочите на първия и втория етаж.

11 600 лв. са заложени за цялостна подмяна на фолклорните инструменти на оркестъра, извършващ ритуала „Българска сватба". Сегашните са закупени през 1992-1994 г. и са напълно амортизирани. Някои от инструментите са вече закупени. Предстои закупуване на пиано втора ръка, което ще замени синтезатора в музикалния съпровод на класическия ритуал, разкри още зам.-управителят на „Обреди".