Високите температури морят дънната риба по Северното Черноморие
Високите температури морят дънната риба по Северното Черноморие / Дарик Варна

За масов мор на риба по Северното Черноморие през последните седмици съобщиха от Института по океанология към БАН във Варна. Повишените температури на морската вода не се отразяват благоприятно на видовете, тъй като разтворът на кислород зависи пряко от температурата на водата, коментира н.с. д-р Валентина Тодорова.

По думите й недостигът на кислород засяга особено дънните риби и ракообразни, тъй като те са по-малко мобилни. Пелагичните видове отплуват в по-дълбоки води, но попчетата например не могат да правят такива далечни миграции, поясни биологът. Съобщения за мъртва риба в института са получавали не веднъж за района на Варненския залив и около Каварна.

Т. нар. глобално затопляне се развива с много бързи темпове и видовете не могат да се адаптират, каза още д-р Валентина Тодорова. Междувременно тя информира и за нетипични цъфтежи на фитопланктона през последните дни, но взетите проби още не са анализирани, за да се правят някакви обобщения.

От Института по метеорология и хидрология край морето коментираха обаче, че температурите на морската вода между 30 и 32 градуса по Целзий не са нещо необичайно за август. Дежурният синоптик Мирослав Петров добави също така, че горещините ще ни тормозят и през следващата седемдневка.

Колкото до факта от последните дни, че по Северното Черноморие температурите на морската вода са с един-два градуса по-високи от тези по Южното, това може да се дължи най-вече на посоката на вятъра, предизвикващ различни движения на повърхностните води, разясни метеорологът./Днес+