Веселина Томова: Води се брутална война срещу Afera.bg
Веселина Томова: Води се брутална война срещу Afera.bg / netinfo

Зад атаките срещу Afera.bg през уикенда стоят специалните служби, заяви в ефира на Дарик главният редактор на сайта Веселина Томова. По думите на журналистката електронната медия, която е качена на американски сървър, е била хакната за в петък около 13 ч. чрез изкуствено генериран трафик. Тогава с Томова се свързали „добронамерени лица, свързани с хакерки звена“, които изявили желание да й помогнат. Те успели да намалят изкуствения трафик и прихванали IP, което било свързано с ДАНС. Сайтът е бил възстановен в сутрешните часове в събота, но последвала нова атака, като този път трафикът идвал от китайски сървър, обясни Томова. Проблемът е бил отстранен за два часа и Afera.bg вече функционира нормално, като сайтът е качен на още един сървър.

„И преди са ни атакували, но сега атаката беше натрапчива и с послания за война. Води се брутална война срещу Afera.bg, като зад нея стоят ресурсите на специалните служби. Тези атаки обаче правят сайта по-популярен и бях поразена от подкрепата, която получих във „Фейсбук“, каза още Томова. Тя добави, че напоследък в сайта се публикуват критични материали за МВР, ДАНС и прокуратурата. Атаката в петък станала минути след като било препечатано измислено интервю с Цветан Василев и Делян Пеевски.

Томова изрази разочарование от реакцията на български държавни органи, към които се е обърнала за съдействие след атаката в петък. Шефът на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев я поканил на разговор в София, но тя отказала.

Веселина Томова заяви, че все още не е получавала физически заплахи срещу себе си.