Великов отвърна на удара за Теменужка, замеси и съветник на ГЕРБ
Великов отвърна на удара за Теменужка, замеси и съветник на ГЕРБ / Иван Великов © vn.government.bg, архив

Твърденията на варненския кмет Иван Портних, че общината не е обжалвала високите адвокатски хонорари по делото за детска градина „Теменужка” не отговарят на истината. Хонорарите са обжалвани до последна инстанция, но в крайна сметка съдът ги е постановил в този им размер, твърди областният управител Иван Великов, който по време на управлението на Кирил Йорданов ръководеше юридическия екип в общината. Днес той излезе със специално изявление по въпроса.

Кметът недоумява защо предишното управление на общината не е сключило договор за наем със собствениците на имота на улица „Шейново”, в който се помещава общинската детска градина. Не по-малко недоумение обаче буди фактът, че вече шести месец новото управление на общината продължава да не сключва договор”, изтъква Великов и пита дали „това е елемент от предизборното обещание на Иван Портних, че в рамките на шест месеца ще реши проблема с недостига на места в детските градини”.

По думите му в казуса с имота на улица „Шейново” има един факт, който е твърде смущаващ. „До 2007 г. сградата е собственост на общината. В края на същата година на първа инстанция Варненският окръжен съд го връща на лицата, които имат реституционни претенции. Големият въпрос е защо общината не обжалва това решение и то влиза в сила? Така общината губи имот в центъра на града за милиони. Ръководител на правната дирекция в общината по това време е Валентина Софрониева, настоящ общински съветник и председател на комисията по собственост и стопанство. Призовката по въпросното дело е получена в общината в последните работни дни на 2007 г., като Софрониева, че я разпределила на юрисконсулта Глория Недялкова. Недялкова от своя страна заявява, че не е получила въпросната призовка, вследствие на което е уволнена дисциплинарно. По случая е заведено следствено дели, което, странно защо, все още не е приключило”, казва в заключение Великов.