Варненски бизнесмени прогнозират, че кметът няма да изкара мандата си
Варненски бизнесмени прогнозират, че кметът няма да изкара мандата си / Красимир Македонски © stroitelstvo.info

Кметът на Варна Кирил Йорданов няма да изкара цял мандат. Тази прогноза направи в ефира на Дарик Красимир Македонски, управител на Project Management Company – фирма, в чието портфолио вече има управлявани инвестиционни процеси за над 550 млн. лв. – хотели, молове, предприятия и много други. Македонски се аргументира с това, че създадената коалиция между градоначалника и ГЕРБ е крехка и вътрешните конфликти се задълбочават. По думите му в администрацията се води борба как и на какво ниво ще се взимат решенията, как ще върви документооборотът, кои ще бъдат наблюдатели и кои с решаващ глас в местните процеси. Македонски подчерта, че това е мнението на много водещи бизнесмени от Варна.

„Коалицията в Европа е обединение за идеи и програми, а в България – за длъжности. Няма как да заработи една администрация, когато избраните или номинираните от съответните партии хора не влязат с програма. В резултат на нарушенията на тази демократичност и прозрачност неминуемо се стига до конфликти – както настоящи, така и бъдещи. Ние с колегите често споделяме, че кметът няма да изкара пълен мандат по простата причина, че няма да могат да затихнат или да се управляват коалиции, длъжности и лица, създадени по този начин – без обща идея, визия и пр.”, коментира Македонски.

На въпрос как евентуалното преждевременно напускане на кметския пост от страна на Кирил Йорданов ще се отрази на Варна, бизнесменът отговори, че не се страхува от подобно развитие на събитията.

„България трябваше да влезе в политическа криза, за да се очисти политическата класа. Ние постоянно се плашим дали няма да стане по-лошо и искаме да се запази статуквото. Аз съм от тези, които казват – нека обществото да има много повече избор, нека минем през криза, да преболедуваме, но след това да излезем здрави от тази болест”, изтъкна той.

Като човек, управлявал инвестиционни процеси за милиони, Македонски каза също, че България пълзи по дъното на кризата вече трета година. Очакванията на бизнесмена са страната ни да влезе в нова рецесия през четвъртото тримесечие на годината, за която управляващите ще си признаят чак следващата пролет въпреки предстоящите избори. Македонски е на мнение, че ГЕРБ ще се стреми да получи колкото се може повече мандати в следващия парламент, но няма да иска да състави правителство.