Варненската библиотека отбелязва рождения си ден с изложба и нова услуга

/ ThinkStock/Getty Images
На днешния 21 март  Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна  празнува своя 136-ти рожден ден. По този повод културната институция представя в изложбеното фоайе на библиотеката гостуващата изложба “Книжни бижута”, подредена с помощта на Гьоте институт. 

В десет постера са показани избрани графики в конкурс от 2018 г. за илюстрация на литературно произведение от немскоезичен автор. Те синтезират по един уникален начин есенцията на книгата. Изложбата отпраща към визуалния разказ на литературно произведение  в един единствен образ. Добрата илюстрация не пресъздава само текста, а рефлектира стила на автора и атмосферата на книгата. 

Към темата за книжните съкровища от Варненската библиотека са добавили рядко показвани издания от ХVIII-XXI век, свързани с историческата и литературната ни памет.

За своите читатели  културната институция ще промотира и новата услуга „Моята библиотека”,  която предоставя персонално  виртуално пространство на читателите. След регистрация, модулът  дава възможност по всяко време и от всяка точка на света читателя да разгледа профила си, да получи актуална информация за заетите материали и да ги презапише, да заявя онлайн книги, периодични издания, CD, DVD, да получи бърз достъп до електронните каталози на библиотеката и да поръча библиографска справка по посочена от тема. 

Утрешният 22 март пък ще е Ден на читателя на Варненската библиотека. По този повод също са подготвени изненади.

Регионална библиотека “Пенчо Славейков” е създадена от “Варненската Книжевна дружина” през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. Сред основателите й са Кръстю Мирски, Харалан Ангелов, Никола Живков, Панайот Кърджиев, Михаил Колони и др. От 1887 г. е  “Градска общинска библиотека”, а с държавен указ от 22 юни 1966 г.  е именувана на големия български поет  Пенчо Славейков. С постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. е регионален културен институт. Като такъв осъществява и координира държавната политика в областта на библиотечното дело за регион Варна.