Варненска клиника ще тества нови лекарства върху пациенти
Варненска клиника ще тества нови лекарства върху пациенти / netinfo
ДКЦ I “Св. Клементина” е одобрен за клинично изпитване на лекарства. В най-скоро време лечебното заведение ще реализира експеримента, тъй като единственото в доболничната помощ във Варна е утвърдено за база за такава процедура, съобщиха от популярното като ‘Градска болница’ здравно заведение. .

За разрешението в ДКЦ I са чакали почти цяла година, като за целта със заповед на управителя д-р Иван Иванов е създадена 8-членна Местна етична комисия. Шест от членовете в нея работят в ДКЦ-то, а двама специалисти са привлечени отвън. В състава има лекари, икономисти и юрист, като председател е д-р Стефка Касабова. Заповедта на д-р Иванов е от 14 декември 2007 г., като на 7 март 2008 г е утвърдена от д-р Емил Христов, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Определянето на лечебното заведение за база стана възможно поради наличието на дневен стационар с 10 легла. Дейността е съобразена с редица действащи в момента закони: Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване, Закона за съсловните организации, Етичния кодекс, Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, Наказателния кодекс и други. Изготвят се голям брой документи, включително декларация на лицата, които ще участват в изпитанията, като им се прави и застраховка.

В зависимост от изследването, което се извършва на пациентите, може да се заплаща определена сума или да се прави безвъзмездно. Това зависи и от предложението на дадената фармацевтична фирма, която предлага медикамента. В експеримента могат да се включат всякакъв вид медикаменти, но най-често са тези за кардиологични заболявания.

След дълга подготовка, преди две седмици е дадено право за реализирането на няколко клинични изпитвания и се подготвя нужната документация. Засега са одобрени 13 оперативни процедури за поведение на Комисията при едноцентрови клинични изпитвания на лекарства. В момента се чака одобрението на 14 –тата оперативна процедура, съобщиха от ДКЦ I “Св. Клементина”.