Варненска икона краси Бъкингамския дворец
Варненска икона краси Бъкингамския дворец / netinfo
Освен почетния знак на Варна и саксия индийски люляк от Евскиноград, при посещението си в морската столица през 2003 г. принц Чарлз е получил и икона на Богородица, рисувана от варненска художничка-иконописец. Английският престолонаследник бил дарен при посещението си в Археологическия музей, където пожелал да се снима единствено пред експозицията от икони, разкри Константин Угринов, завеждащ реставраторското ателие към Регионалния исторически музей.

Варненският художник-иконописец е един от тримата автори на излезлия от печат каталог „Иконописци-реставратори от Варна”. Албумът бе представен днес, като датата не е избрана случайно. На 10 април се навършват 4 години от смъртта на Роберт Попов, чийто творби също са илюстрирани в каталога. Третият иконописец, представен в албума, е Росен Германов – Даскала.

Луксозният каталог е първият по рода си в страната. Авторите и техните икони са представени на български и английски. Албумът има 61 страници и струва 25 лева. Отчатаните 500 бройки ще се продават засега само в книжарницата на Археологическия музей, разкриха авторите.

“В последно време иконата се е превърнала в стока, която може да се намери и по битпазарите. С издаването на този каталог имаме за цел не да покажем колко велики художници сме, а да покажем как трябва да изглежда една канонично рисувана икона”, коментира Константин Угринов. Майсторът иконописец разкри, че в залите и хранилищата на Варненския исторически музей се съхраняват около 1000 икони. Половината от тях са собственост на музея, останалите - на Варненската и Великопреславска митрополия.

В момента в Европа може да се купи оригинална икона само срещу 200 евро. Реликвите идват от Русия и някои от бившите соцдържави, посочи варненският иконописец.