Варненци все по-често купуват пълнозърнест хляб, връщат се към пекарните
Варненци все по-често купуват пълнозърнест хляб, връщат се към пекарните / снимка: Sofiq photo agency

Всеки четвърти варненец купува хляб, различен от заводския. Това разкриха от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. В магазините се предлага огромно разнообразие от хлябове, сред които пълнозърнести, от лимец, със специални закваски, и тяхното потребление се повишава.

„Ако представата на българина навремето беше, че хлябът трябва да е мек и пухкав, това в никакъв случай не е нормалният хляб. Той трябва да бъде с твърда кора, със стегната средна част", коментира председателят на съюза Иво Бонев.

Според Бонев, цената на заводския хляб тази година няма да се повиши. Очакванията за реколтата от пшеница са много добри, което е предпоставка хлябът да запази досегашната си цена.

Над половината от местните хлебопроизводители работят в „сивия" сектор. "Това са хора, които работят нелегално, не плащат нито осигуровки, нито данъци, но присъстват на пазара, което е пагубно за останалите", отбеляза Бонев. По думите му браншът няма сили да се справи сам с проблема.

Все повече варненци започват да се хранят качествено и здравословно, като предпочитат да пазаруват от малки пекарни, отчитат още от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите.