/ Thinkstock/Getty Images
663 дървета бяха спасени от изсичане във Варна през миналата година. С това могат да се похвалят участниците в кампанията "Лист по лист", в рамките на която през 2018 г. са събрани и предадени за рециклиране близо 38,5 тона отпадъчна хартия, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), които стоят зад екоинициативата.

Непотребната хартия е събрана и дарена от 118 участници в кампанията - офиси, детски градини, училища, домакинства, дом съвети, хотели и др.

ecovarna.info

„С радост бихме съобщили, че през изминалата година сме спасили със 68 дървета повече от предходната, благодарение на малко над 4 (четирите) тона, събрана в повече хартия, но също така трябва да отбележим, че броят на участниците е намалял с 26 (деветдесет и шест). Надяваме се че това е защото тези участници са намерили по добър начин да се справят с отпадъците си, а защото вече не виждат смисъл от това”, отбелязват от ОЦОСУР.

Инициативата започна като кампания „Лист по лист“ през 2000 година, под чието име е популярна и до днес и продължава вече 18 години. В нея има записани над 300 участници. Това са училища, детски градини, офиси на фирми, административни единици, домакинства. 

Участието в „Лист по лист“ е доброволно, а предаването на непотребната хартия е безвъзмездно. Получените средства се предават на центровете за рециклиране срещу заплащане. Получените средства формират бюджет на кампанията. Той включва разходи за текущи дейности (транспорт, гориво, ремонти, административно обслужване, наем офис), разходи за популяризиране на идеята и отчисления във Фонд „Лист по лист“ за подкрепа на различни екоидеи.

С най-голямо количество предадена хартия – 3298 кг (или 56 спасени дървета),  могат да се похвалят от Ленмарк център, които бяха  първенци и в миналогодишната кампания. Челната тройка се допълва от ВСУ“Черноризец Храбър“ с 2624 кг предадена хартия (45 спасени дървета) и Окръжен съд Варна с 2493 кг хартия (42 дървета). 

Всички участници и техният принос в кампанията през 2018 г. могат да се видят ТУК.