В Морската глобяват за паркиране, но не и за преминаване
В Морската глобяват за паркиране, но не и за преминаване / Дарик Варна, архив

Полицейските служители ще продължат да изпълняват ангажиментите си по контрол в местността Салтанат така, както го правят в целия град. Това заяви зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов в отговор на съдебното решение да се изтегли Общинска полиция от Морската градина.

Текстът на Закона за движение по пътищата и този, който регламентира подобна материя в Наредбата за обществения ред на общината, не са отменени, нито са обжалвани от някого досега, поясни той.

„Онова, което постанови съдът, е да преустановим действията по възпрепятстване свободния достъп. Това сме го направили. Няма как да не изпълним разпореждането на съда. Полицейските служители обаче са на място, но няма КПП-та, които да спират автомобилите. Полицаите глобяват, ако установят нарушение, тоест, ако констатират паркиране по алеята, защото това е забранено и то от Закона за движение по пътищата. Ние сме длъжни да съобразим и обществения интерес. Няма как една малка част собственици на имоти или заведения в Морската градина да възпрепятстват интереса на 400 хиляди варненци, които имат нужда от парк“, добави Иванов.

Общината ще обжалва решението на Варненския административен съд, който отмени забраната за достъп на коли в Морската градина, заяви зам.-кметът по юридическите въпроси Пламена Маринова.

„Това, което посочваме по отношение на мотивите е, че са в разрез на досега установената практика на същия този съд в не един състав, а именно с решението по едната заповед Административният съд първо е приел, че територията на Приморски парк е парк. Имотите, които са на тази територия, са с установен начин на ползване алеи. А в същото това решение се коментира, че жалбите на собствениците на имоти са неоснователни и всички действия, които се извършват там се основават на Закона за движение по пътищата и са законосъобразни. Отделно от това има трайно установена практика Дирекцията по обществен ред да извършва регулярни проверки, да съставя наказателни постановления. Голяма част са минали и през съдебен контрол и са потвърдени от не един състав на Административния съд. Като част от мотивите се приема, че територията е парк и че съставените наказателни постановления са законосъобразни и почиват, освен на Закона за движение по пътищата, и на Наредбата за обществения ред на общината“, обясни Маринова.