В Аксаково ремонтират пътища и училища с европейски пари
В Аксаково ремонтират пътища и училища с европейски пари / netinfo
Три пъти “Б”, тоест, стабилна перспектива – това е кредитният рейтинг, който “Глобал рейтингс” присъди на Община Аксаково за 2008 година. Оценката всъщност потвърждава миналогодишната, която е била същата, обясни представителят на компанията Огнян Тимчев. По думите му има няколко причини, заради които Общината е запазила успешното си равнище. Сред тях са както близостта на Аксаково до Варна, така и все по-малката зависимост на общинския бюджет от държавната хазна.

В момента Община Аксаково е спечелила два проекта по Оперативна програма “Регионално развитие”, обясни кметът Атанас Стоилов. Първият е за рехабилитацията на пътния участък Аксаково – Игнатието – Припек – Слънчево и от Слънчево до пътен възел на магистрала “Хемус”. Стойността на проекта е малко над 4 970 000 лв, от които 4 227 000 лв. са осигурени от Европейския фонд “Регионално развитие”, а останалите са държави пари.

След проведена обществена поръчка, за изпълнител на ремонта е избран консорциумът “Пътинженеркомфорт”, в който са фирмите ЕТ “Станка Василева” и “Акса 96” ЕООД. Строителният надзор е възложен на “Инжстрой консулт”. Критерият, заради който се спряхме на “Пътинженеркомфорт”, е икономически най-изгодно предложение, обясни за Дарик Красимира Дянкова, участник в писането и защитата на проектите. В конкурса са участвали и “Хидрострой”, “Пътища и мостове” и “Автомагистрали-Шумен”. “Хидрострой” обаче веднага излязла от класацията, заради некоректно представени документи.

Вторият проект по ОП “Регионално развитие”, който Община Аксаково е спечелила, е за обновяване и оборудване на 5 училища и 2 детски градини в района. За ремонта са необходими около 5 705 000 лв., от които 4 850 000 лв. са осигурени от ЕС, а останалите – от националния бюджет. Проектът е стартирал на 16 юли и трябва да приключи в средата на 2010 година, обясни кметът Стоилов. В момента се избира изпълнител на проекта и името му ще бъде известно до края на годината.