В АГ болница  продължават да раждат 13-годишни  деца
В АГ болница продължават да раждат 13-годишни деца / netinfo

Продължава тенденцията малолетни  и непълнолетни момичета да стават майки, съобщиха от АГ-болницата във Варна. От началото на годината са родили две 13-годишни тийнейджърки. Статистиката сочи, че с бебета са се сдобили общо 11 непълнолетни и малолетни, като освен 13-годишните, 14-годишни са три момичета, 15-годишни – четири и две са 16-годишните. Този път те не са преобладаващо от малцинствата и отново обратно на обичайната тенденция има само едно недоносено бебе първа степен, а останалите новородени са били с нормално тегло и ръст, съобщи управителят на СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” д-р Петър Атанасов.

Общо от началото на годината до вчера в болницата  са проплакали 2037 деца. За съжаление 29 от тях са били с вродени малформации, предимно вътрешна хидроцефалия, синдром  на Даун и други, атрезия на хранопровода и сърдечни пороци. За периода поради навреме установени вътреутробни малформации на плода са прекъснати 24 бременности по медицински показатели. Според д-р Атанасов причините се крият не толкова в напредналата възраст на бременните, колкото до липсата на скрининг и извършването на задължителните изследвания и наблюдение на жените от специалисти.

По инициатива на главната акушерка Светлана Георгиева преди  четири години в АГ-болницата бе открито първото  в страната безплатно училище  за родители, което скоро отново ще започне своите занятия. Целта  е да се обхванат колкото се може повече бременни не само, за да се запознаят с условията в лечебното заведение, но и да се обучат на здравословен начин на живот и хранене и да получат знания за процеса на раждане и най-вече да бъдат наблюдавани, за да износят и родят здрави бебета, съобщи още д-р Петър Атанасов.