Условна присъда за шофьор заради катастрофа със загинал пешеходец
Условна присъда за шофьор заради катастрофа със загинал пешеходец / Дарик Варна

Условна присъда за катастрофа, завършила със загинал пешеходец, получи шофьор от Девня. Наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на 46-годишния Иван Иванов за причиняване на смърт по непредпазливост, е „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, отложени с 3-годишен изпитателен срок. Заради съкратеното съдебно следствие присъдата обаче се намалява с 1/3.

Тежкият пътен инцидент стана на 24 януари т.г. В ранните сутрешни часове, още преди разсъмване, подсъдимият и съпругата му пътували по крайезерния път от родния си град към Варна. На около 500 метра след село Казашка махала колата им застигнала пешеходеца, който се движел в тяхната лента. Иванов забелязал мъжа на пътя твърде късно и не успял да предотврати удара. Пешеходецът бил ударен откъм гърба със средната част на предната броня на автомобила в областта на подбедриците. Последвал удар с ръба на предния капак на автомобила, жертвата се прехвърлила върху него и главата й се ударила в средата на предното стъкло на колата. Семейство Иванови веднага излезли за колата, за да помогнат на пострадалия. След обаждане на тел. 112 на място пристигнал екип на спешна медицинска помощ, но лекарите установили, че пешеходецът е починал от травмите си.

Според съда шофьорът е нарушил правилата за движение, карайки с несъобразена скорост от 77 км/ч. Съобразената скорост би била по-ниска от 71 км/ч, смятат вещите лица.

Иван Иванов работи като шофьор и има предишни наказания за нарушения на правилата за движение. Наложената му присъда включва и лишаване от правото да управлява автомобил за срок от две години.